Wat kan ik thuis doen?
Zon oogsten op jouw dak
Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat, makkelijk te plaatsen én een voordelige investering. Check bij het energieloket van stad Leuven of jouw dak geschikt is, laat offertes nakijken of bekijk welke premies er zijn. Interesse? Maak hier een afspraak bij het energieloket.
Wat kan ik samen met anderen doen?
Zon oogsten op een gedeeld dak
Met de andere bewoners van je appartementsgebouw investeren in zonnepanelen op jullie dak? Een goed idee! De stroom die je samen met de andere bewoners produceert, kan sinds 2022 niet enkel gebruikt worden voor de gemeenschappelijke delen, maar kan ook via een vaste verdeelsleutel verdeeld worden over de verschillende appartementen binnen één blok. Zo krijgen alle bewoners dankzij de lokaal opgewekte groene stroom een verlaging van hun energiefactuur.
Voorwaarde is dat alle deelnemers een eigen digitale meter hebben die Fluvius op kwartierbasis uitleest, er moet een beheerder zijn (bijvoorbeeld de syndicus), en het energiedelen moet gemeld worden aan Fluvius.
Let wel, bij energiedelen wordt enkel de productiekost verlaagd. De distributie- en nettarieven moet je nog steeds betalen.
Meer informatie over energiedelen in een gedeeld gebouw op de website van Fluvius. Voor een up-to-date overzicht van alle mogelijke subsidies voor zonnepanelen kan je hier terecht.
Ook grote daken van bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, bedrijven en openbare gebouwen blijven nog vaak onbenut. En dat terwijl zonnepanelen op collectieve gebouwen een dubbele win zijn: voor de gebruikers van het gebouw die kunnen genieten van hun zelf opgewekte stroom. Ken je een dak dat misschien geschikt is? Laat het ons weten via info@lichtleuven.be.
Investeren in burgerenergie
Ben je huurder of heb je geen eigen of geschikt dak ter beschikking? Door mede-eigenaar te worden van coöperatieve zonnepanelen kan je genieten van lokale, hernieuwbare energie aan een eerlijke prijs. Goed voor je portemonnee, en een duwtje in de rug voor de energietransitie.
Voorbeeld: Dijlemolens
‘De Dijlemolens’ is een gebouwencomplex in Leuven met 40 appartementseenheden, horeca en kantoorruimte. De gasverwarming wordt vervangen door een warmtepomp op de rivier de Dijle. De collectieve omschakeling van fossiele naar hernieuwbare warmte in samenwerking met de bewoners en de eigenaars van de Dijlemolens is een uitdagend maar inspirerend project dat zowel ecologische als maatschappelijke aspecten van de energietransitie belicht.